DoS Saldırısı Nedir?
DoS(Denial of Service), internete bağlı bir sunucunun hizmetlerini aksatma, durdurma amacı taşıyan ve asıl kullanıcıların ağ kaynaklarına erişmesine engel olmayı hedefleyen siber saldırı türüdür. DoS saldırıları müşteriler, üyeler veya personeller gibi gerçek kullanıcıların sistemlere erişmesini engelleyerek sistemi kullanan kuruma maddi ve manevi zarar verebilmektedir. DoS saldırıları çoğunlukla önemli bilgilerin çalınmasıyla sonuçlanmasa da işlemleri aksattığı için büyük zararlar verebilmektedir.
DoS saldırılarında bir bilgisayar internete bağlı bir sunucuya ağı yavaşlatacak bilgiler göndererek ya da hedef sunucudaki trafiği arttırarak sunucuyu yavaşlatmaya çalışır.
DDoS Saldırısı Nedir?
DDoS (Distributed of Denial Attack) saldırısı, birden fazla lokasyonda bulunan bilgisayarların bir sunucuya eş zamanlı istek göndererek sunucuyu yavaşlatmayı amaçlayan bir siber saldırı türüdür. DoS saldırılarından en önemli farkı değişik konumlardaki birden fazla bilgisayarların saldırıda kullanılmasıdır.
Saldırı öncesinde hackerlar tarafından yazılan virüslü yazılımlarla kullanıcıların bilgisayarı gizlice ele geçirilir. Böylelikle DDoS saldırıları için zombi bilgisayarlar hazırlanmış olur. Virüs yazılımlarının girdiği bilgisayar sayısının artmasıyla da DDoS saldırısı daha da etkili olabilmektedir.
DDoS saldırılarında gerçek gibi görünen zombi bilgisayarlar internete bağlı olan sunucuya eş zamanlı olarak bağlanmaya çalışır. Bağlanmaya çalışan bilgisayarların sayısının artması sunucuya aynı anda gönderilen istekleri arttıracağından bir süre sonra isteklere cevap verememeye başlayan sunucu çöker. Böylelikle DDoS saldırısı amacını gerçekleştirmiş olur.
Genellikle e-ticaret, banka ve devlet sistemlerini hedef alan DoS ve DDoS saldırıları kurbanlarına büyük zararlar vermektedir. Son zamanlarda bu saldırılara karşı alınan önlemlerin artması ve caydırıcı kanunların etkisini göstermesiyle saldırıların etkisi ve sayısı azaltılmaya başlamıştır. Tabi ki bu DoS ve DDoS saldırılarının biteceği anlamına gelmemektedir.
Bugünlük siber güvenlik alanında paylaşacaklarım bu kadardı. Vakit ayırdığınız için teşekkürler. Kendinize iyi bakın.
Yorumunu Bırak
Yorumlar
0 Yorum yokHenüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan sen ol.