API(Application Programming Interface) kelime anlamı olarak Uygulama Programlama Arayüzü demektir. API, bir servisin sahip olduğu becerilere, izin verilen sınırlar dahilinde dışarıdan erişime izin veren arayüzdür. Günümüzde pek çok şirket kullanıcılarına sunduğu imkanları API ler sayesinde sağlamaktadır.
Buna örnek olarak günlük yaşantımızda çok sık kullandığımız Google ile giriş yap, Facebook ile giriş yap özelliğini ele alalım. Kayıt olmaya çalıştığımız platform biz yukarıdaki seçeneklerden birini seçtiğimizde API sayesinde Google veya Facebook sunucularına giderek buradan giriş için gerekli bilgileri almakta ve bizim bilgilerimizi yazmamıza gerek kalmadan giriş işlemlerini tamamlamaktadır. Bu örnek, API nin bizlere günlük hayatımızda sunmuş olduğu kolaylıklardan sadece birisidir.
Başka bir örnek ile API yi bir restoranda çalışan garsonlara benzetebiliriz. Bir restorana girdiğimizde garsonlar bizlere menü getirerek restorandaki mevcut ürünleri sunmaktadır. Bizlerde bu ürünleri inceler arasından istediklerimizi seçer ve hazırlaması için garsona bildiririz. Garson bizim bu isteğimizi mutfağa iletir ve bizim için hazırlandıktan sonra isteğimiz doğrultusunda hazırlanan bu ürünü bize getirir. API lerde biraz önceki örnekte olduğu gibi kullandığımız platforma veritabanından aldığı verileri sunar. Biz bu verileri inceler ve yapmak istediğimiz işlemi belirtiriz. API yapmak istediğimiz bu işlemi tekrar veritabanına götürür ve yapılan değişikliklerin geliştiriciye gerek duyulmadan son kullanıcı tarafından yapılabilmesini sağlar.
Minimum kısıtlama ile herkesin kullanımına açık API türüdür.
Harici kullanıcılardan gizlenerek dahili kullanıcılar tarafından kullanılmasına izin verilen API türüdür.
Stratejik olarak ortak çalışmalar yürüten kişiler tarafından kullanılan API türüdür.
Birden çok veri veya API'yi birleştiren API'lerdir. Bu sayede geliştiriciler birden fazla uç noktaya erişim kolaylığı sağlar.
Açılımı "Representational State Transfer" olarak geçen bu API türü istemci ve sunucu arasında hızlı ve kolay bir iletişim sağlar. En sık kullanılan API türüdür. HTTP üzerinden çalışan bu tür diğer alternatiflere göre daha hızlıdır çünkü veri içeriklerini minimum olarak alıp gönderir. Haberleşmeyi XML veya JSON verilerilerini taşıyarak sağlar. REST standartlarına uygun olarak yazılan web servislerine RESTful servisler denir. REST uygulamaları GET, POST, DELETE ve PUT gibi HTTP yöntemlerini kullanır.
Açılımı "Simple Object Access Protocol" olarak geçen bu API türü internet üzerinden bilgi ve mesajları küçük miktarda aktarılmasını sağlar. SOAP mesajları XML formatındadır ve genellikle HTTP olmak üzere bazende TCP/IP kullanarak gönderir. SOAP API, XML kullanımını zorunlu kılar.
Yorumunu Bırak
Yorumlar
0 Yorum yokHenüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan sen ol.