İnsanoğlu doğası gereği daima yaratılışı merak etmiş, varlığı sorgulamıştır. İçinde bulunduğumuz evren ise bildiğimiz kadarıyla 13.5 milyar yaşındadır. İnsanlar olarak evrenin varolduğu ilk anı görmek istememiz ise gayet doğaldır. Bir şeyleri ışık sayesinde görürüz, ışık bizim için bilgi taşır. Peki ya ışığın olmadığı bir yerde bir şeyler hakkında nasıl bilgi sahibi olabiliriz?
Uzaktan algılama nedir? Geçmişten günümüze uzaktan algılamada hangi araçlar kullanılmıştır? Uzaktan algılama nasıl kategorize edilmektedir? Nasıl gerçekleştirilir ve avantajları nelerdir?
Üstün teknik özellikleri ile askeri teknolojiler camiasında edindiği yerin yanı sıra Top Gun filminde de "başrol" oynayarak popüler kültürde de kendinden bahsettiren F-14 günümüzde halen devam etmekte olan alengirli bir hikayeye sahip.
BAYKAR tarafından Türkiye’nin ilk taarruzi insansız hava aracı olarak üretilen AKINCI’ nın ilk ihracat anlaşmasının imzalanmasıyla bu yazımda AKINCI TİHA’ yı kaleme alma gereği duydum.
Geceleri gökyüzünde gördüğümüz yıldızlar "füzyon" adı verilen bir dizi nükleer tepkimeler sonucu oluşur. Bu tepkimeden açığa çıkan enerji ise ışıma ile uzaya yayılırken yıldıza parlak bir görünüm verir. Peki söz konusu tepkimeler sonsuza dek devam mı eder yoksa bu devasa plazma topları için bir sondan bahsedilebilir mi?
Günümüzde araçların kendisinden çok nasıl hareket ettiği önem taşıyor. Son on senede süper jetler, devasa tanklar, mikroçiplerden sonra artık sıra bu sistemleri insansız hale getirmeye geldi. Şimdi daha da ileri gidilerek karar mekanizmasını da insansız hale getirmeye çalışan projeler var. Ülkemizde bu konuyla ilgilenen kurumlara baktığımızda şüphesiz ki HAVELSAN göze çarpıyor. HAVELSAN’ ın yaklaşık iki yıl önce duyurduğu BARKAN şüphesiz ki türünün en iyi örneklerinden. BARKAN üzerine çeşitli sistemler entegre edilebilen paletli bir insansız kara aracıdır.
MÖ.4000 yıllarında Eski Mısırlıların uzun kamışlı tekneler yapması ile gün yüzüne çıkan gemilerin nasıl su yüzeyinde batmadan durduğunu gelin öğrenelim.
Loading...