Veritabanları nedir? nasıl çalışır?

Veritabanları nedir? Nasıl çalışır?

Veritabanı(Database) deyince aklımıza verilerin depolandığı bazı yazılımlar gelir fakat bu kısmen doğrudur. Veri tabanının asıl tanımı ise yapılandırılmış bilgi ve verilerin depolandığı alanlardır.

 Peki yapılandırılmış bilgi nedir? Yapılandırılmış veri, bilgilerin arama motorlarının anlayabileceği şekilde yazılmış kodlardır. Bu kodları kolayca web sitenize koyabilirsiniz.

Son yıllarda bilginin bu denli hızlı artışı ile geleneksel dosya-işlem sistemi bu bilgileri depolamada geri kalmıştır. Veritabanlarının ortaya çıkışı böylelikle dosya-işlem sistemine de bir alternatif olmuştur. Veritabanlarının kullanıldığı en basit örnek, telefon rehberimizdeki numaraların kaydedildiği yer olarak verilebilir. Bunun dışında bir siteye üye olmak istersek vereceğimiz bilgilerin saklandığı yerler bu veritabanları olacaktır veya bir araştırma yaparken kullandığımız tezler üniversitelerin kendi veritabanlarında barınmaktadır bunun gibi birçok farklı örnek verebiliriz.


Piyasada yer alan ve çeşitli kurumlar tarafından farklı kullanım amaçları için tercih edilen birçok veritabanı bulunuyor. Açık kaynak kodlu olma, ücretsiz kullanım, yüksek kapasiteli veri hacmi ve işletim sistemi desteğindeki farklılıklar aracılığıyla birbirinden ayrılan veritabanları oldukça önemli ihtiyaçlara çözüm üretmeyi başarıyor. Kullanıcıların sıkça yöneldiği sistemler arasında ise MySQL, MsSQL, Oracle ve SQLite veritabanları dikkat çekiyor. 

-PostgreSQL: İyi performans sunan ve güvenlik açısından gelişmiş bir sistem olan PostreSQL, açık kaynak kodlu, ilişkisel bir veritabanı yönetim sistemi. Zengin veri tiplerini destekleyen yapının en büyük avantajları ücretsiz ve platformlardan bağımsız olması şeklinde belirtilebilir.


-Oracle: Bu veritabanı hazır uygulamalarla ihtiyacınız olan düzenlemeyi yapmanıza imkân tanıyor. Web tabanlı yazılımlarda kullanılan ve ekstra application kurulumu ihtiyacını ortadan kaldıran Oracle, farklı standartlarda kullanıcılarla paylaşılıyor. Paket içeriklerinde yer alan özellikler fiyat aralıklarını belirliyor.


-Microsoft Accessİlişkisel veri tabanı yönetim sistemiyle çalışan ve veritabanı oluşturmaya yarayan Microsoft Access, Windows ortamının grafiksel kullanıcı arabiriminin ortaya koyduğu avantajların tamamını kullanmanıza izin veriyor. Access, birbiriyle alakalı veya alakasız birçok veritabanı yaratılmasını kolaylaştırabilir.


-SQLite: Onlarca programlama dili içerisinde rahatlıkla kullanılıyor. SQLite, kaynak kodları halka açık ve tamamen C/C++ programlama dilleriyle geliştirilip sunucu yazılımı ve konfigürasyon gereksinimi olmayan hem işlemsel hem de ilişkisel bir SQL veritabanı motoru şeklinde tanımlanabilir.


Veritabanı Yönetim Sistemleri

Yeni bir veritabanı oluşturmak, oluşturulan veritabanlarını düzenlemek, yönetmek, geliştirmek, belirli amaçlar için kullanmak ve programlar arasında bir arayüz işlevi görerek kullanıcıların bilgilerin nasıl organize ve optimize edildiğini yönetmesine, bilgileri almasına ve güncellemesine olanak sağlar ayrıca bu veritabanlarının bakımlarını yapmak için kullanılan yazılıma veritabanı yönetim sistemi(DBMS) denir.


Kendi Kendini Yöneten Veritabanı?

Kendi kendini yöneten veritabanları ince ayar, güvenlik, yedekleme, güncelleme ve diğer rutin yönetim görevleri gibi veritabanlarını yönetmek için gereken pek çok rutin görevi otomatikleştirmek üzere makine öğreniminden ve bulut tabanlı teknolojiden yararlanır. Bu el oyalayan görevlerin otomatikleştirilmesiyle veritabanı yöneticileri, daha stratejik çalışmalar gerçekleştirmek üzere zaman ayırabilir. Bilişim dünyasında ilk ‘Kendi Kendini Yöneten’ veri tabanı bulut servisi, Oracle tarafından geliştirilmiş ve müşterilerine sunulmuştur.

Yorumunu Bırak

Çok hızlısın. Biraz dinlendikten sonra tekrar devam edebilirsin.
Bugünlük gönderebileceğin kadar yorum gönderdin. Lütfen yarın tekrar dene.
Mesajınız bize başarılı bir şekilde ulaştırıldı. Teşekkürler.

Yorumlar

0 Yorum yok

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan sen ol.

Blog Yazarı

YusufAli
Yusuf Ali Coşkun
Yazar
@yusufalicskn