Kriptografide Şifreleme Teknikleri Nelerdir?

Kriptografide Şifreleme Teknikleri Nelerdir?

Kriptoloji ve Kriptografi Nedir? yazımızda kriptolojinin ve kriptografinin ne olduğundan bahsetmiştik. Kriptolojinin ne olduğunu anladığımıza göre kriptografide kullanılan şifreleme tekniklerine geçebiliriz.

Şifreleme Teknikleri Nelerdir?

Geçmişten bugüne kadar bilginin güvenli olarak saklanması ve iletilmesi üzerine birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda ise ortaya kriptografi ve kriptografide kullanılan şifreleme yöntemleri ortaya çıkmıştır. Peki nedir bu şifreleme teknikleri?

Klasik Teknikler

Klasik teknikler, Substitutions (Yerine Koyma) ve Transpositions (Konum Değiştirme) olarak ikiye ayrılır.

1)Skaytale:

Spartalıların şifreli haberleşmek istemeleri sonucu ortaya çıkan Skaytale, etrafına şerit şeklinde deri veya parşömen sarılabilen bir çubuktur. Gönderici mesajı çubuk boyunca yazdıktan sonra şerit açılır ve şeritteki yazılar anlamsız hale gelir. Bu sayeden mesaj şifrelenmiş olur. Alıcının mesaji okuyabilmesi için göndericinin kullandığı skaytale ile aynı çaptaki çubuğa sarması yeterli olur. Klasik Şifreleme yöntemlerinden transposition (yer değiştirme) yöntemine örnektir.

2)Sezar Şifrelemesi:

Ünlü Roma İmparatoru Julia Caesar tarafından geliştirilen bu şifreleme yönteminde alfabedeki her harf kendinden sonra gelen üçüncü harf ile değişmesi prensibine dayanır. Sezar şifrelemesi, substitution (Tekli alfabetik yerine koyma) yöntemine örnektir.

3)Vigenere Şifreleme:

Blaise de Vigenere tarafından bulunmuş olan bu şifrele yönteminde 26x26 boyutluk Vigenere tablosu kullanılır. Şifreleme yapılırken bir anahtar kelime kullanılır. Anahtar kelime tablonun başlık satırında aranır. Gönderilecek mesaj ise tablonun başlık sütununa yazılır. Satır ve sütunlarda kesişen harf, düz metindeki harfin yerine konarak şifreleme işlemi gerçekleştirilir. Vigenere, substitution (Çoklu alfabetik yerine koyma) yöntemine örnektir.

Modern Teknikler


Simetrik Şifreleme

1)DES(Data Encryption Standart):

Blok Şifreleme yöntemlerinden biri olan DES 56 bitlik kısa anahtar uzunluğunda şifreleme yapar. 2000'li yıllarda kırılması ve günümüz teknolojisi için yetersiz olması nedeniyle popülerliğini yitirmiştir.

2)DES-3:

DES şifreleme yönteminin kırılması sonucunda her bloğun üç kez şifrelenmesine dayanan blok şifreleme yöntemidir. Üç kat güvenlikli olmasına rağmen üç kat daha yavaştır.

3)Blowfish:

1993 yılında Bruce Schneier tarafından tasarlanmıştır. Çeşitli şifreleme paketleri içeren blok şifreleme yöntemidir. DES'in eksikliğini karşılaması amaçlanan Blowfish günümüzde popülerliğini yitimiştir.

4)Twofish:

Block Boyutu 128 bit ve 256 bitlik anahtar boyutlarına ulaşan blok şifreleme yöntemidir. Bruce Schneier, John Kelsey, Doug Whiting, David Wagner, Chris Hall ve Niels Ferguson tarafından tasarlanmıştır.

5)AES(Advanced Encryption Standard):

DES'in zayıf yönleri kapatılmış daha güvenli ve daha hızlı versiyonudur. Esas olarak Vincent Rijmen ve Joan Daemen tarafından geliştirilen Rİjndael algoritmasında bazı değişiklikler yapılarak oluşturulmuş blok şifreleme yöntemidir.

Asimetrik Şifreleme

1)Diffie Hellman:

Asimetrik şifrelemenin ilk örneklerinden biri olan bu yöntem Diffi ve Helman tarafından 1976 yılında bulunmuştur. Sadece tarafların bildiği gizli anahtarlar ile gizli iletişimi sağlar.

2)RSA: 

Güvenliği tam sayıları çarpanlarına ayırmanın algoritmik zorluğuna dayanan asimetrik şifreleme yöntemidir.Ron Rivest, Adi Shamir, Leonard Adleman tarafından 1978 yılında bulunmuştur.

Yorumunu Bırak

Çok hızlısın. Biraz dinlendikten sonra tekrar devam edebilirsin.
Bugünlük gönderebileceğin kadar yorum gönderdin. Lütfen yarın tekrar dene.
Mesajınız bize başarılı bir şekilde ulaştırıldı. Teşekkürler.

Yorumlar

0 Yorum yok

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan sen ol.

Blog Yazarı

Samet Birer
Yazar
@sametbrr