İnsansız Kara Aracı BARKAN

İnsansız Kara Aracı BARKAN

Günümüzde araçların kendisinden çok nasıl hareket ettiği önem taşıyor. Son on senede süper jetler, devasa tanklar, mikroçiplerden sonra artık sıra bu sistemleri insansız hale getirmeye geldi. Şimdi daha da ileri gidilerek karar mekanizmasını da insansız hale getirmeye çalışan projeler var. Ülkemizde bu konuyla ilgilenen kurumlara baktığımızda şüphesiz ki HAVELSAN göze çarpıyor. HAVELSAN’ ın yaklaşık iki yıl önce duyurduğu BARKAN şüphesiz ki türünün en iyi örneklerinden. BARKAN üzerine çeşitli sistemler entegre edilebilen paletli bir insansız kara aracıdır.


Bir Kara Aracı Olarak BARKAN

500 kg ağırlığında olan BARKAN’ ın kullanım süresi tam 8 saat. Üzerine birçok atış sistemi entegre edilebileceği gibi sivil görevler (yaralı taşıma, radar vs.) için de oldukça modüler ve ergonomik bir platform. Daha önce 2 prototip insansız kara aracı geliştirdiklerini anlatan HAVELSAN Genel Müdür Yardımcısı Muhittin Solmaz, BARKAN' ın birçok testten geçtiğini söyledi.

-      7.62 mm Silah Sistemi

-      Robotik Kol (Bomba İmha Görevi)  

-      KBRN Görev Sistemi

-      Yük Taşıma/Çekme

-      Gece/Gündüz Keşif

-      3B Haritalama

-    Kurtarma Görevleri

Otonom Bir Sistem Olarak BARKAN

Birçok ülke kara, hava ve deniz alanında dijital birliklerini kurmaktadır. HAVELSAN’ da modern harp sahasının bu ihtiyacı üzerine BARKAN’ ı akıllı hale getirmek için çalışmalar yapmaktadır. BARKAN, gerek sensör sistemleri sayesinde çevreyi algılayarak otonom faaliyetler yürütecek gerek komuta kontrol merkezinden insan komutasında manuel olarak uzaktan kontrol edilebilecek.

-      Otonom devriye

-      GPS bağımsız görev

-      Link kaybında eve dönüş

-      Lider takibi

-      Engelden kaçınma

-      Sürülebilir alan tespiti

-      Güzergâh planlama

-      Tam Elektrikli İtki Sistemi

-      Küçük Taşınabilir Tasarım

-      Sürü Kabiliyetleri

Sürünün Bir Üyesi Olarak BARKAN,

Geleceğin operasyon alanlarında BARKAN uzaktan kontrol ve otonom görev yetenekleriyle, askeri birliklere oldukça yardımcı olacaktır. BARKAN sürü alt yapısı sayesinde başka kara ve hava araçları (insanlı-insansız) ile tek bir merkezden müşterek operasyonlar gerçekleştirilebilmektedir. BARKAN, sahip olduğu üstün otonomi özellikleri ve ergonomisi sayesinde farklı faydalı yüklerin entegre edilebileceği modüler tasarımı ile çok amaçlı görevlerde kullanılabilmektedir.

BARKAN ile Neler Yapılabilir?

Bir BARKAN koruma atışı yaparken, diğer bir BARKAN yaralı tahliyesinde bulunabilir, bir diğeri patlayıcı düzeneği imha etmeye çalışabilir.

Bir insansız hava aracının işaretlediği noktaya gidebilir veya o noktaya patlayıcı atışı yapabilir.

Mühimmat taşıyan daha büyük bir insanlı/insansız hava aracı için hedef tespiti ve üzerindeki lazer işaretleyici ile lazer işaretleme yapabilir.

BARKAN çevresinin üç boyutlu (3D) haritasını çıkartabilir ve bu haritayı birliklere veya komuta merkezine iletebilir.

Olası bir arıza veya bağlantı sorununda engellere takılmadan başlangıç konumuna dönebilir.

Üzerindeki SARP UKSS silah sistemi ve aracın stabilitesi sayesinde bir hedefe kitli kalarak hedefi takip edebilir.

Muadillerinden farklı olarak kara birliklerinin; kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer savunma harekâtı sırasında gerekli olan keşif ve temizlemeyi yapabilecek yeterliliktedir.

Yaptığı keşif sonucunda iki nokta arası en iyi güzergahı planlayarak operatöre ve sahaya bildirebilir.

Askerlerimizin kulelerde gözünü kırpmadan saatlerce nöbet tutmasına karşılık BARKAN, otonom devriye özelliğine de sahip; eğer ki olası bir hareket gerçekleşirse kullanıcıya uyarı verecek şekilde çalışmaktadır.

Gerektiğinde bir insansız hava aracının üzerine iniş yapabileceği bir mobil piste dönüşebilmektedir.

Bir F-16 pilotu, insansız hava aracı operatörü ve üç farklı çeşitte BARKAN ile senkron harp edebilir, kurtarma yapabilir, robot kolu sayesinde bir insanın yapabileceği bazı işlemleri yapabilir.

BARKAN’ ın saha denemeleri temmuz ayında başladı. Sahadan gelen kullanıcı dönüşleri ile çeşitli modifikasyonlar yapılacağı belirtiliyor. HAVELSAN Genel Müdür Yardımcısı Solmaz, nihai hedeflerinin “dijital birliğe” geçmek ve sahadaki unsurlara bu birliklerle destek sağlamak olduğuna dikkat çekiyor. TEKNOFEST 2021’de hareket kabiliyetini ve kendisini yakından görme şansım oldu, beni çok heyecanlandıran bu sistem ile ilgili internette maalesef ki yeterli bilgi yok. Umarım HAVELSAN bu müthiş sistem hakkında daha çok bilgi paylaşır. Daha nice güzel teknolojinin ülkemize kazandırılması temennisiyle…

Yorumunu Bırak

Çok hızlısın. Biraz dinlendikten sonra tekrar devam edebilirsin.
Bugünlük gönderebileceğin kadar yorum gönderdin. Lütfen yarın tekrar dene.
Mesajınız bize başarılı bir şekilde ulaştırıldı. Teşekkürler.

Yorumlar

1 Yorum yok

ahmet

5.01.2022

Hocam elinize sağlık. Konu gerçekten de çok ilginç ve genişletilmeye açık. Bu tür araçların saldırı odaklı olanlarının tanklar gibi mürettebatın canını kurtarma derdinin olmayışı zırhı daha basit hale getirebilme olanağı veriyor. Bunun kazandırdığı hacim ve ağırlık aracın taşıyacağı silahların artmasından tutun da üzerindeki sistemlerin daha maliyet etkin seçenekleriyle değiştirilmesine kadar devasa bir esneklik sağlayacaktır. Belki bunlar 500kg ağırlığındaki Barkan için geçerli olmayabilir ancak bu işin bir de BAS-01G Soratnik, Uran-9 ve FNSS Gölge Süvari gibi boyutları da var. Bununla birlikte elektrik motorun sağladığı sessizlik ve özellikle de yayılan ısının düşmesi cephede birtakım faydalar sağlayacaktır. Tüm bunların ötesinde sürü halinde savaş alanına sürülebilecek olmaları apayrı bir çığır açacaktır kanımca.

Blog Yazarı

Burak Altunsu
Yazar
@burak.altunsu